De foto en zijn verhaal

De foto…

…en zijn verhaal

Wie?

Doelman Josephus Wap maakt een lage kopbal van Toon Valks, geheel links, onschadelijk.

Gerrit Kuiper, van Oldenzaal ziet hoe deze kans verloren gaat.

60ste minuut Hennie Koopmans 1-0 en in de  66ste  minuut Gerard Princen 1-1

Het vrij weinige publiek heeft zich op deze gure lentedag op het Heuveltje niet kunnen verwarmen aan een boeiende en fraaie wedstrijd. Integendeel, het was een zeer matige wedstrijd, waarin beide ploegen zich in het missen van kansen weinig hebben toegegeven. Oldenzaal presteerde dit in de eerste helft, toen zij de overwinning al veilig had kunnen stellen, de Bosschenaren in de tweede helft. Zodoende geeft de einduitslag 1-1 de verhouding goed weer.

De foto…

Wie?

VV Oldenzaal doelman Gerrit Bolink pakt de bal voor een stormende Be Quick- aanvaller gevaarlijk kan worden

Winnaar?

Be Quick won met 1-0  Doelpunt in de 23ste minuut door midvoor Kornelis van der Ley

Na het vrij gunstige resultaat dat Oldenzaal vorige week zondag in Zwolle tegen PEC wist te behalen (4-4 na een achterstand van 3-0) waren zondagmiddag honderden naar het Heuveltje getogen om de blauwwitten te zien tegen de bekende Groningse club Be Quick met de bekende spelers van der Leij, Lughart, Fabels e.d. De algemene verwachting was een overwinning voor de gasten maar deze heeft aan een zijden draadje gehangen en was Vrouw Fortuna een beetje aan de zijde van de blauwwitten geweest, dan was er zeker een gelijk spel uit het vuur gekomen.

De foto…

Wie?

Gerrit Kuiper, links, kijkt toe hoe een verdediger van Enschede Boys de bal weg kopt.

Winnaar?

Enschedese Boys won de wedstrijd met 2-0. In de 57 ste minuut scoorde Hein Talman 0-1 en door een terugspeelbal van Evert Vermeer van Oldenzaal in de 68ste minuut werd de eindstand bepaald.

3.000 toeschouwers zagen een aantrekkelijke wedstrijd.

De foto…

Wie?

VV Oldenzaal doelman Gerrit Bolink en Heraclesspeler Jan Kamphuis.

Winnaar?

Heracles.De wedstrijd eindigt in een 0-3 zege voor Heracles. De gasten komen al na acht minuten op 0-1 door een doelpunt van Joop Schuman. Na een halfuur wist linksbinnen Herman Vrielink, die de bal uit een schermutseling tussen Stephan Mokone en Jan Velthuis kreeg, met een onhoudbaar schot keeper Gerrit Bolink te passeren 0-2 . Stephan Mokone brengt vijf minuten voor het einde de eindstand op 0-3.

Heracles wordt seizoen 1957-1958 kampioen

De foto…

Wie?

Doelman Henk Visser plukt de bal voordat Johan Beuvink van VV Oldenzaal gevaarlijk kan worden.

Winnaar?

Zwolse Boys. Oldenzaal stelde teleur en verloor met 2-0.

In het begin was Oldenzaal sterker maar de verdediging van Zwolsche Boys gaf geen kans weg. Toen de thuisclub verslapte kwamen de gasten in het offensief. In de 36e minuut kopte Roelof Hofman Zwolsche Boys naar een 0-1 voorsprong. In de 23e  minuut van de tweede helft bepaalde linksbinnen Tjeerd Henstra de stand op 0-2

De foto…

Wie?

Johan Beuvink scoort het eerste doelpunt voor VV Oldenzaal tegen Heerenveen.

Waar?

Wanneer?

Zondag 5 oktober 1958

Waarom?

VV Oldenzaal –Heerenveen

Winnaar?

Geen. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijk spel.

Score verloop: 10e minuut Fleur 0-1,  23e minuut opnieuw Fleur 0-2,  30ste minuut Johan Beuvink 1-2 en 33ste minuut Johan Beuvink 2-2

Oldenzaal heeft in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen het eerste puntje in de nieuwe competitie veroverd. Hadden de voorhoedespelers echter met een beetje overleg gespeeld dan zouden beide punten in Oldenzaal zijn gebleven. Het spel werd ook nu meestal te kort gehouden en de gehele aanvalslinie faalde. Ook de afwezigheid Van Gerard Veldhuis verzwakte de verdediging.

De foto…

..en zijn verhaal

Wie?

Het laatste optreden van keeper Gerrit Bolink van Oldenzaal in de wedstrijd tegen Zwolsche Boys. Bij deze aanval, waaruit het tweede Zwolsche doelpunt ontstond, werd hij zodanig geblesseerd, dat hij moest worden vervangen.

Zwolsch Boys won met 3-2

10de  minuut Van Nee  1-0 en in de  17de   minuut Theo Heidenrijk 2-0, 53ste minuut Ensink 2-1, 77ste minuut Gerrit Kuiper 2-2, 80ste minuut Oyermans 3-2

De overwinning, die Zwolsche Boys op het bezoekende Oldenzaal boekte, was zeer geflatteerd. De technisch beter spelende Oldenzalers hadden zich in de eerste helft wat moeilijker kunnen aanpassen, doch na de rust voerden zij met frisse open aanvallen een ware belegering op het Zwols doel, waaruit wel twee doelpunten tot stand kwamen en de partijen op gelijke voet brachten, maar toen tien minuten voor het einde Zwolle na een overwachtse uitval het derde doelpunst scoorde, lieten de Oldenzalers de moed zakken

De foto…

Wie?

Keeper Chris Akse van Zwartemeer maakt een aanval van Oldenzaal onschadelijk.

Waar?

Wanneer?

Zondag 1 maart 1959

Waarom?

18de  competitiewedstrijd KNVB betaald voetbal tweede divisie B tussen  Oldenzaal – Zwartemeer

Winnaar?

Zwartemeer won de wedstrijd met 0-1. In de 80ste minuut schoot midvoor Roosken eerst tegen Oldenzaal doelman Gerrit Bolink op, maar prikte vervolgens de terugspringende bal in de linkerbovenhoek.

De foto…

Wie?

Onder het toeziend oog van Sportclub Enschede speler Arnold Fröhlich stompt zijn keeper. René Dijckmans de bal voor de aanstormende rechtsbinnen van Oldenzaal, Henk Kalsbeek, weg

Waar?

Voor ongeveer 4.500 toeschouwers op het voetbalveld ´t Heuveltje aan de Haerstraat te Oldenzaal

Wanneer?

(Carnaval)-zondag 12 februari 1961

Waarom?

1ste ronde KNVB  bekerwedstrijd tussen VV Oldenzaal – Sportclub Enschede

Winnaar?

Geen. De wedstrijd eindigde in 1-1. Door dit gelijke spel wist Oldenzaal zich met Enschedese Boys uit deze groep voor de volgende ronde te plaatsen. Scoreverloop: 8ste minuut Hennie Koopman 1-0, Arend van de Wel scoort in de 25ste minuut via een strafschop 1-1.

Bijzonderheid: Bij Sportclub Enschede speelde de Europees vermaarde Helmut Rahn.

Sportclub Enschede: René Dijckmans, Arend v.d. Wel, Douwers, Bertus van Zoeren, Joke Weustink, Job Hoomans, Joop Janssen, Gerrit Voges, Pierre Kerkhoffs, v.d. Hoek en Helmut Rahn.

Oldenzaal: Tonny Olde Punte,  Eddy Vermeer, Gerrit Jellema, Henk Rensen, Tonnie Pierik, Henk Nieland, Hennie Koopmans, Henk Kalsbeek, Peter Hoomans, Gerrit Plas en Johan Beuvink

De foto…

Wie?

Jacob Jurissen grijpt resoluut in en de kans voor Henk Kalsbeek van Oldenzaal is verkeken.

Winnaar?

Tubantia won met 3-1 Scoreverloop: 3de minuut Bennie Stuvenfolt 1-0, voor de rust maakt Tubantia gelijk door Ruinemans, 62ste minuut ter Beek 1-2 en 72ste minuut Jan Olde Riekerink. 1-4

De foto…

Wie?

Doelman Ten Klooster van de Graafschap is hier de toegesnelde Oldenzaler Johan Beuvink net te vlug af

Waar?

Wanneer?

Zondag 27 mei 1962

Waarom?

1ste beslissingswedstrijd voor klassebehoud  KNVB betaald voetbal tweede divisie B tussen  Oldenzaal – de Graafschap

Winnaar?

Oldenzaal won met 3-1. Scoreverloop 65ste minuut Henk Kalsbeek 1-0, 83ste minuut Peter Hoomans scoort 2-0 uit een stafschop, 85ste minuut  Joop Willems 2-1 89ste minuut Henk Kalsbeek 3-1

De foto…

Wie?

Doelman Tonny Olde Punte van Oldenzaal stompt de bal over het doel.

Waar?

Voor 10.000 toeschouwer in het Goffertstadion van NEC in Nijmegen

Wanneer?

Hemelvaartsdag Donderdag 31 mei 1962

Waarom?

2de Beslissingwedstrijd voor klassebehoud KNVB betaald voetbal seizoen 1961-1962  tweede divisie B tussen NEC en Oldenzaal

Winnaar?

NEC  won met 1-0. Het doelpunt werd reeds in de vijfde minuut gescoord.

“ De wankele 1-0 overwinning van NEC op Oldenzaal is het eindresultaat geworden van een wedstrijd tussen twee uitermate zwakke ploegen, waarvan de Nijmeegse dan nog het minst slecht speelde” aldus het begin van het wedstrijdverslag in de Twentsche Courant  van vrijdag 1 juni 1962.

Voor Oldenzaal kwamen de volgende spelers in het veld:

Tonny Olde Punte, Eddy Vermeer, Henk Esschendal, Henk Renssen, Henk Nieland, en Velhuis, Hennie Koopman, Bennie Stuvenfolt, Henk Kalsbeek, Peter Hoomans en Johan Beuvink

Eindstand nacompitie:

NEC                         2 – 2

De Graafschap          2 – 2

Oldenzaal                 2 – 2, laatste vanwege slechtste doelsaldo in de reguliere competitie

Door de vrijwillige terugkeer van Helmond en EBOH naar de amateurs en de fusie tussen Rapid JC en Roda Sport (tot Roda JC) mocht Oldenzaal in het betaald voetbal blijven.

De foto…

Wie?

Eddy Vermeer (liggend) heeft met een sliding de bal voor de voeten van de PEC-linksbuiten weggehaald. Doelman Karel Wigger wist deze en vele andere situaties wel te klaren.

Waar?

Voor 7.000 toeschouwer op het voetbalveld van Heracles aan de Bornsestraat te Almelo

Wanneer?

Zondag 23 juni 1963

Waarom?

Beslissingwestrijd seizoen 1962-1963 voor terugkeer naar de amateurs tussen PEC, laatste tweede divisie B  en Oldenzaal, laatste tweede divisie A

Winnaar?

Oldenzaal won met 5-1 Scoreverlooop: 25ste minuut Willem Oude Alink 1-0, 70ste minuut Willem Oude Alink 2-0, Johan Beuvink 3-0, Gerrit Voges 3-1, Henk Kalsbeek 4-1 en Willem Oude Alink 5-1.

Door deze overwinning mocht Oldenzaal in de tweede divisie van het betaalde voetbal blijven.

Het bestuur beslist echter dat Oldenzaal vrijwillig terug gaat naar de amateurs en is de beslissingswedstrijd PEC  - Oldenzaal de laatste wedstrijd van Oldenzaal in het betaalde voetbal.

Het is financieel geen haalbare kaart meer. Alle achtien contractspelers werden op de transferlijst geplaatst. Henk Kalsbeek vertrek voor fl. 20.000,-  naar Heracles en Johan Beuvink voor fl. 12.000,- naar Veendam.

Door de vrijwillige terugkeer naar de amateurs wordt Oldenzaal in de vierde klasse geplaatst.

Oldenzaal werd hierdoor de dupe van zijn eigen sportiviteit, want als Oldenzaal de beslissing wedstrijd had verloren, zou het worden ingedeeld in de eerste klasse der amateurs.

De foto´s…

…en hun verhaal

Wie?

Voor aanvang van de wedstrijd Oldenzaal-MVV ´29 werden de spelers Eddy Vermeer en Hennie Koopman gehuldigd door voorzitter Hennie Bussmann voor het feit dat ze resp. 300 en 250 wedstrijden voor het eerste hadden gespeeld. Op de foto kijken Paul Velthuis en penningmeester Gerrit Roelof toe.

Oldenzaal won de wedstrijd met 5-2

Of het door de huldiging kwam weten we niet meer maar binnen een kwartier stonden de blauwwitten al met 0-2 achter. Na de rust brandde het overwinningsvuur los. Uit een corner van Hennie Koopman, scoorde Paul Velthuis en even later bracht Gerrit Weierink de partijen op gelijke voet. Enige tijd daarna was het Wim oude Alink die onze ploeg op winst zette. Paul Velthuis en jubilaris Hennie Koopman maakten er tenslotte 5-2 van.